How to make Rogan Josh । रोगन जोश केैसे घर पार वानाना
Rogan Josh
Especially
Rogan Josh is a delicacy from Kashmir. It actually means ‘Red Lamb’ and gets its name from the red of the dish, thanks to the Kashmiri peppers used in the recipe. The dish waters the hands by mouth and tastes better with naan or steamed rice. Enjoy the lemonade.
Active Preparation Time Cooking Time 10-15 minutes 40-45 minutes
Ingredients
1 kg lamb is selected for pieces of medium size 4 tbsp oil
1/2 cup curd
Four cloves
1/2 cinnamon stick
2 bay leaves
3 pods black card
1 tsp black pepper
1 tsp sugar
1 tbsp chili powder
a bit of turmeric powder
1 tbsp dry ginger powder
1 tbsp fennel powder
Salt to taste
a bit of asparagus
Directions
1. When buying a lamb, choose a shank or shoulder section for best results. A pound of lamb should produce about 8 to 9 pieces.
2. Wash the meat and place it in a colander so that all the water is drained. Use a clean dry cloth and hold the moisture.
3. Allow the meat to set in a curd bowl for at least 15 minutes.
4. Now in a large pan. Heat oil and fry marinades and meat together. Add bay leaves, cloves, cinnamon, ground cardamom and black pepper. Add the meat.
5. It is important to fry the meat until the oil and curd are divided into two layers.
6. Now, add Kashmiri red chilli powder, salt, sugar, turmeric powder and stir every one minute.
7. Add water, ginger powder and fennel powder. The pen will block the curry.
8. Stir well and allow to simmer on low heat for about 30 to 45 minutes until the meat is well cooked and the corn is thick and red.
9. The cooking time depends on how soft the meat is. Enjoy the heat with rice.
Health Information
Calories 611 K cal Protein171.9 g Fat32.3 g Carbohydrates4.5 gCholesterol227 mg Sodium1370 mg Potassium909 mg
Hindi version
रोगन जोश
विशेष रूप से
रोगन जोश कश्मीर का एक स्वादिष्ट व्यंजन है। इसका वास्तव में अर्थ है 'लाल भेड़ का बच्चा' और इसका नाम पकवान के लाल रंग से मिलता है, नुस्खा में इस्तेमाल की जाने वाली कश्मीरी मिर्च के लिए धन्यवाद। यह पकवान हाथों को मुंह से पानी देता है और नान या उबले हुए चावल के साथ बेहतर स्वाद लेता है। नींबू पानी का आनंद लें।
तैयारी का सक्रिय समय पकाने का समय 10-15 मिनट 40-45 मिनट
सामग्री
मध्यम आकार के 4 बड़े चम्मच तेल के टुकड़ों के लिए 1 किलो भेड़ का बच्चा चुना जाता है
1/2 कप दही
चार लौंग
1/2 दालचीनी स्टिक
2 तेज पत्ते
3 पॉड्स ब्लैक कार्ड
1 छोटा चम्मच काली मिर्च
1 छोटा चम्मच चीनी
1 बड़ा चम्मच मिर्च पाउडर
थोड़ी सी हल्दी पाउडर turmeric
1 बड़ा चम्मच सोंठ पाउडर
1 बड़ा चम्मच सौंफ पाउडर
नमक स्वादअनुसार
थोड़ा सा शतावरी
दिशा-निर्देश
1. भेड़ का बच्चा खरीदते समय, सर्वोत्तम परिणामों के लिए एक टांग या कंधे का खंड चुनें। मेमने के एक पाउंड में लगभग 8 से 9 टुकड़े होने चाहिए।
2. मांस को धोकर एक कोलंडर में रख दें ताकि सारा पानी निकल जाए। एक साफ सूखे कपड़े का प्रयोग करें और नमी को रोक कर रखें।
3. मांस को कम से कम 15 मिनट के लिए दही के कटोरे में सेट होने दें।
4. अब एक बड़े पैन में। तेल गरम करें और मैरिनेड और मीट को एक साथ भूनें। तेज पत्ते, लौंग, दालचीनी, पिसी इलायची और काली मिर्च डालें। मांस जोड़ें।
5. मांस को तब तक भूनना जरूरी है जब तक कि तेल और दही दो परतों में विभाजित न हो जाए।
6. अब, कश्मीरी लाल मिर्च पाउडर, नमक, चीनी, हल्दी पाउडर डालें और हर एक मिनट में हिलाएं।
7. पानी, अदरक पाउडर और सौंफ पाउडर डालें। पेन करी को ब्लॉक कर देगा।
8. अच्छी तरह से हिलाएँ और धीमी आँच पर लगभग 30 से 45 मिनट तक उबलने दें जब तक कि मांस अच्छी तरह से पक न जाए और मकई गाढ़ा और लाल न हो जाए।
9. खाना पकाने का समय इस बात पर निर्भर करता है कि मांस कितना नरम है। चावल के साथ गरमी का आनंद लें।
स्वास्थ्य जानकारी
कैलोरी 611 के कैलोरी प्रोटीन171.9 ग्राम वसा32.3 ग्राम कार्बोहाइड्रेट4.5 ग्राम कोलेस्ट्रॉल227 मिलीग्राम सोडियम1370 मिलीग्राम पोटेशियम909 मिलीग्रा
Comments
Post a Comment
Please don't enter any spam link in the commend box