How to make pani puri with moong shoots। मुंग के साथ पानी पूरी कैसे बनाते हैं

 

PANI PURI

How to make pani puri with moong shoots। मुंग के साथ पानी पूरी कैसे बनाते हैं



How to make pani puri with moong shoots 

Mathod

1. Clean one cup and mix coriander leaves, ½ cup packed mint leaves finely chopped, 2 to 3 green chilies and 1 inch ginger well. And cut the green peppers. You probably chopped coriander leaves and mint leaves. 

How to make pani puri with moong shoots। मुंग के साथ पानी पूरी कैसे बनाते हैं


2. Place coriander leaves, mint leaves, ginger and green chili in a grinder or blender jar. In a slightly spicy pan you can just add 1 chopped green pepper. 


3. Add 1 tablespoon well-packed tamarind and 3.5 to 4 teaspoons of jaggery powder or crushed jaggery. If you do not have tamarind, you can use 2 tablespoons of lemon juice. You can also use the same amount of jaggery and days. So you can add 2 tablespoons of crumbled jaggery and 2 tablespoons of chopped dates. 


4. Now add 1 teaspoon of cumin powder, 1 teaspoon chaat masala and salt as per taste. 

How to make pani puri with moong shoots। मुंग के साथ पानी पूरी कैसे बनाते हैं


5. Add ⅓ water to a cup and grind to a smooth consistency. 


6. Remove the chutney from the container or small pan. 


7. Now add a cup of water to a saucepan and stir the pot so that the chutney on the sides of the pot is mixed with water. 


8. Put the water in a bowl. 


9. Then add ½ to cup water ¾. But do not add too much water when the taste and flavor of the pan diminishes. Also check the taste and if necessary you can add more jaggery or salt. 


10. Mix very well. Close the pan and place in the fridge. Before refrigerating you can add 1 to 1.5 boondi. Make a potato filling with pani puri 


11. Boil 2 to 3 medium-sized potatoes. When warm, peel and cut into small cubes. You can also add boiled moong shoots. Some chopped onions can also be added.

How to make pani puri with moong shoots। मुंग के साथ पानी पूरी कैसे बनाते हैं


 12. Add 1 to 1.5 tablespoons chopped coriander leaves. 


13. Then add ¼ teaspoon red pepper, 1 teaspoon chaat masala and 1 teaspoon cumin powder. Add salt as per taste. 


14. Mix very well. Keep aside. Making a puri pan 


15. Keep everything ready before you start mixing the pani puri. Filling of potatoes, pooris and pan. In the pictures below, I made some beautiful tamarind chutney days, just to show the reunion. First break the top pooris with a spoon or with your fingers. Then add the potatoes to fill the poor. Add a few teaspoons of sweet chutney or as your choice. The addition of sweet chutney can be selected from the pan recipe shared in this post. 


16. Then add a few teaspoons to a green pan or as you choose. 

How to make pani puri with moong shoots। मुंग के साथ पानी पूरी कैसे बनाते हैं


17. Pani puri ready to serve. they should have them immediately. Anyway the police start to get angry. To make a Mumbai pani puri style recipe, use ragda or moong sprouts as a filling. You can check out this Mumbai pani puri style recipe with ragda where I used moong shoots as a filling.


पानि पुरि

How to make pani puri with moong shoots। मुंग के साथ पानी पूरी कैसे बनाते हैं


 मुंग के साथ पानी पूरी कैसे बनाते हैं 

1. एक कप साफ करके हरा धनिया, आधा कप पुदीना बारीक कटा हुआ, 2 से 3 हरी मिर्च और 1 इंच अदरक अच्छी तरह मिला लीजिये. और हरी मिर्च को काट ले। आपने शायद हरा धनिया और पुदीना के पत्ते काट लिए होंगे। 


2. ग्राइंडर या ब्लेंडर जार में हरा धनिया, पुदीना, अदरक और हरी मिर्च डालें। थोड़े तीखे पैन में आप सिर्फ 1 कटी हुई हरी मिर्च डाल सकते हैं। 


3. इसमें 1 टेबलस्पून अच्छी तरह से पैक की हुई इमली और 3.5 से 4 टीस्पून गुड़ का पाउडर या कुटा हुआ गुड़ मिलाएं। अगर आपके पास इमली नहीं है तो आप 2 बड़े चम्मच नींबू के रस का इस्तेमाल कर सकते हैं। आप भी उतनी ही मात्रा में गुड़ और दिन का प्रयोग कर सकते हैं। तो आप 2 बड़े चम्मच क्रम्बल किया हुआ गुड़ और 2 बड़े चम्मच कटे हुए खजूर मिला सकते हैं। 


4. अब इसमें 1 चम्मच जीरा पाउडर, 1 चम्मच चाट मसाला और स्वादानुसार नमक मिलाएं। 


5. एक कप में पानी डालें और एक चिकनी स्थिरता के लिए पीस लें। 


6. चटनी को कन्टेनर या छोटे पैन से निकाल लीजिए. 


7. अब एक बर्तन में एक कप पानी डालें और बर्तन को हिलाएं ताकि बर्तन के किनारों की चटनी पानी में मिल जाए. 



8. पानी को प्याले में निकाल लीजिए. 


9. फिर ½ कप पानी में डाल दें। लेकिन जब पैन का स्वाद और स्वाद कम हो जाए तो ज्यादा पानी न डालें। स्वाद भी चैक करें और जरूरत हो तो और गुड़ या नमक मिला सकते हैं. 


10. अच्छी तरह मिला लें। पैन को बंद करके फ्रिज में रख दें। फ्रिज में रखने से पहले आप 1 से 1.5 बूंदी डाल सकते हैं। पानी पूरी से आलू की फिलिंग बना लें 


11. 2 से 3 मध्यम आकार के आलू उबाल लें। गर्म होने पर छीलकर छोटे क्यूब्स में काट लें। आप उबले हुए मूंग के अंकुर भी डाल सकते हैं। कुछ कटे हुए प्याज भी डाल सकते हैं। 


12. 1 से 1.5 बड़े चम्मच कटा हरा धनिया डालें। 


13. फिर इसमें ¼ छोटी चम्मच लाल मिर्च, 1 चम्मच चाट मसाला और 1 चम्मच जीरा पाउडर मिलाएं। स्वादानुसार नमक डालें। 


14. अच्छी तरह मिला लें। एक तरफ रख दें। पुरी पैन बनाना 


१५. पानी पूरी मिलाने से पहले सब कुछ तैयार कर लीजिये. आलू, पूरी और पैन भरना। नीचे दी गई तस्वीरों में, मैंने कुछ खूबसूरत इमली की चटनी के दिन बनाए, सिर्फ पुनर्मिलन दिखाने के लिए। सबसे पहले ऊपर वाली पूरी को चम्मच से या उंगलियों से तोड़ लें। फिर आलू डालकर गरीबों को भर दें। कुछ चम्मच मीठी चटनी या अपनी पसंद के अनुसार डालें। इस पोस्ट में साझा की गई पान रेसिपी से मीठी चटनी के अलावा चुना जा सकता है। 


16. फिर हरे पैन में या अपनी पसंद के अनुसार कुछ चम्मच डालें। 


17. पानी पुरी परोसने के लिए तैयार है। उन्हें तुरंत मिलना चाहिए। वैसे भी पुलिस नाराज होने लगती है। मुंबई पानी पुरी स्टाइल रेसिपी बनाने के लिए, रागदा या मूंग स्प्राउट्स को फिलिंग के रूप में इस्तेमाल करें। आप इस मुंबई पानी पुरी स्टाइल रेसिपी को रागदा के साथ देख सकते हैं जहाँ मैंने मूंग के अंकुर को फिलिंग के रूप में इस्तेमाल किया है।


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