How to make tandoori chicken। तंदूरी का चिकन कैसे वानाना

 



Tandoori's chicken 

How to make tandoori chicken। तंदूरी का चिकन कैसे वानाना



Ingredients


3 tablespoons vegetable oil 


1 teaspoon ground coriander 


1 teaspoon cumin soil 


1 teaspoon ground turmeric


 1 teaspoon cayenne


 1 teaspoon garam masala 


1 tablespoon sweet (not hot) paprika 


1 cup plain yogurt (can sub buttermilk) 


2 tablespoons lemon juice


 4 cloves crushed 


2 tablespoons crushed fresh ginger 


1 teaspoon salt

How to make tandoori chicken। तंदूरी का चिकन कैसे वानाना


 Four areas of complete chicken legs (drums and thighs), skinless, to fit inside 


How We burn spices in oil:


 Heat oil in a small saucepan over medium heat, then cook coriander, cumin, turmeric, cayenne, garam masala and paprika, stirring frequently, until a pleasant aroma (about 2-3 minutes). Let cool completely. 


Add spices to yogurt, add lemon juice, garlic, salt, ginger: Add the cooled oil mixture to the yogurt, then mix the lemon juice, garlic, salt and ginger.


 Cut the deep cuts into chicken, dress with marinade, cool: 


Cut deep cuts (to the bone) in 3-4 areas on the pieces of the leg / thigh. Just cut 2-3 when using different drums and pumpkins. Put the chicken in the marinade, cover and cool for at least an hour (maybe 6 hours), no more than 8 hours. 



Adjust grill: 


Adjust your grill so that one side is heated by direct heat, the other side is cold, not by direct heat. When using charcoal, leave one side of the grill out of the coals, so that you have a hot side and a cool side. If you are using a barbecue grill, just turn on half of the burners. 


Use the lumps to wipe the grills with a paper towel dipped in vegetable oil. 


Add the many marinades, and place the chicken on the hot side of the grill: 


Take the chicken out of the marinade and remove the excess. You want the chicken stuffed, but not gloppy. 


Place the chicken pieces on the hot side of the grill and cover. Cook for 2-3 minutes before testing. 


Turn the chicken brown (even slightly roasted) on all sides 


Go to the cool side of the grill, cover and cook:



 Move the chicken to the cool side of the grill. Cover and cook for at least 20 minutes, up to 40 minutes (or more) depending on chicken size and grill temperature. The chicken is made when its juices run out.


तंदूरी का चिकन 

How to make tandoori chicken। तंदूरी का चिकन कैसे वानाना



सामग्री 


3 बड़े चम्मच वनस्पति तेल 


1 छोटा चम्मच पिसा हुआ धनिया


 १ छोटा चम्मच जीरा मिट्टी 


1 चम्मच पिसी हुई हल्दी 


1 छोटा चम्मच लाल मिर्च


 १ छोटा चम्मच गरम मसाला 


१ बड़ा चम्मच मीठा (गर्म नहीं) पपरिका 


1 कप सादा दही (छाछ उप कर सकते हैं) 


2 बड़े चम्मच नींबू का रस 


४ कली कुटी हुई 


२ बड़े चम्मच पिसा हुआ ताज़ा अदरक 


1 छोटा चम्मच नमक 


पूर्ण चिकन पैरों (ड्रम और जांघों) के चार क्षेत्र, त्वचा रहित, अंदर फिट होने के लिए 


किस तरह


 हम मसाले को तेल में जलाते हैं: 


मध्यम आँच पर एक छोटे सॉस पैन में तेल गरम करें, फिर धनिया, जीरा, हल्दी, लाल मिर्च, गरम मसाला और लाल शिमला मिर्च को लगातार चलाते हुए, एक सुखद सुगंध (लगभग २-३ मिनट) तक पकाएँ। पूरी तरह ठंडा होने दें। 


दही में मसाले डालें, नींबू का रस, लहसुन, नमक, अदरक डालें:


 दही में ठंडे तेल का मिश्रण डालें, फिर नींबू का रस, लहसुन, नमक और अदरक मिलाएं।


 चिकन में गहरे कट्स काटें, मैरिनेड से सजाएँ, ठंडा करें: 


पैर/जांघ के टुकड़ों पर 3-4 हिस्सों में गहरे कट (हड्डी तक) काटें। अलग-अलग ड्रम और कद्दू का उपयोग करते समय बस 2-3 काट लें। चिकन को मैरिनेड में डालें, ढककर कम से कम एक घंटे (शायद 6 घंटे) के लिए ठंडा करें, 8 घंटे से अधिक नहीं।


 ग्रिल समायोजित करें: 

How to make tandoori chicken। तंदूरी का चिकन कैसे वानाना



अपनी ग्रिल को समायोजित करें ताकि एक तरफ सीधी गर्मी से गर्म हो, दूसरी तरफ ठंडी हो, न कि सीधी गर्मी से। चारकोल का उपयोग करते समय, ग्रिल के एक तरफ को कोयले से बाहर छोड़ दें, ताकि आपके पास एक गर्म पक्ष और एक ठंडा पक्ष हो। यदि आप बारबेक्यू ग्रिल का उपयोग कर रहे हैं, तो केवल आधा बर्नर चालू करें।


 वनस्पति तेल में डूबा हुआ कागज़ के तौलिये से ग्रिल को पोंछने के लिए गांठों का उपयोग करें।


 कई मैरिनेड डालें, और चिकन को ग्रिल के गर्म किनारे पर रखें: 


चिकन को मैरिनेड से निकालिये और अतिरिक्त निकाल दीजिये. आप चिकन को भरवां चाहते हैं, लेकिन ग्लॉपी नहीं।


 चिकन के टुकड़ों को ग्रिल के गर्म किनारे पर रखें और ढक दें। टेस्ट करने से पहले 2-3 मिनट तक पकाएं।


 चिकन को चारों तरफ से ब्राउन (थोड़ा सा भुना हुआ भी) पलट दें


 ग्रिल के ठंडे हिस्से में जाएँ, ढक कर पकाएँ:


 चिकन को ग्रिल के ठंडे हिस्से में ले जाएं। चिकन के आकार और ग्रिल के तापमान के आधार पर कम से कम २० मिनट, ४० मिनट (या अधिक) तक ढककर पकाएं। चिकन तब बनता है जब उसका रस खत्म हो जाता है।



Comments

Popular posts from this blog

health benefits of apples। Health Tips For Apple

New Movie: loki । New Hindi Movie Review

Tips For Camping With Dogs। अपने कुत्ते के साथ कैम्पिंग के लिए टिप्स। 與您的狗露營的提示